Meisje met een Missie

zo 04 mrt 2018 12:000 min

uitzenddatum zondag 4 maart 2108

Artikel 27:

Je hebt recht op extra steun als je ouders niet voldoende voor je kunnen zorgen.

Waar de Roemeense Miruna (14) woont is het eigenlijk nooit stil. Buiten niet, daar schreeuwen de mensen en maken ze ruzie, en binnenshuis al helemaal niet. Miruna heeft twaalf broertjes en zusjes voor wie ze moet zorgen; eten maken, de was doen en opvouwen, luiers verschonen, troosten… Het is voor Miruna de gewoonste zaak van de wereld. Aan haar huiswerk komt nauwelijks toe en als ze wil leren, moet ze dat doen te midden van spelende en ruziënde kinderen. Als Miruna aan haar eigen toekomst denkt, weet ze één ding zeker: zij wil het anders en niet zoals veel andere meisjes in haar buurt, jong trouwen en kinderen krijgen. Haar droom is om politieagent te worden. De politie komt regelmatig in haar straat en de agenten blijven altijd rustig. Heel anders dan de mensen in haar omgeving. Zo wil Miruna zelf ook wel worden. Maar agent word je niet zomaar. Je moet hele hoge cijfers halen op school en het toelatingsexamen is zwaar. Hoe doe je dat als je thuis niet eens rustig je huiswerk kan maken?

Beknopte beschrijving:
Miruna wil niet zoals andere meisjes in haar wijk jong trouwen en veel kinderen krijgen. Ze heeft een heel andere droom; politieagent worden. Maar daarvoor moet je veel studeren en hoe doe je dat als je ook nog voor je twaalf broertjes en zusjes moet zorgen?

Regie: Heleen D`Haens, Eva van Barneveld
Camera en geluid: Eva van Barneveld, Heleen D`Haens
Montage: Heleen D`Haens, Eva van Barneveld                        

Deze film kwam tot stand met steun van SOS Kinderdorpen. 

 

MENSJESRECHTEN

Deze aflevering hoort bij de serie Mensjesrechten van EO/IKONdocs. Hierin tonen we ontwapenende verhalen van kinderen en tieners van over de hele wereld. Wat gebeurt er als geluk in de knel komt? Vanaf 25 februari 2018 zijn er 8 nieuwe afleveringen.