Trailer: Trots & Treiter

zo 26 mrt 2017 07:250 min

 

regie: Mirjam Marks / camera: Martijn van Beenen / audio: Bram Meindersma / editor: Sander Cijsouw / producent: Tangerine Trees

Emma (13) is drie jaar geleden van Mali naar Nederland verhuisd. Op de Nederlandse basisschool voelde Emma zich anders; van buiten door haar huidskleur en van binnen door de andere cultuur. Ze wist niet goed hoe ze zich moest gedragen en ze werd gepest vanwege haar huidskleur. Nu zit ze op de middelbare school en daar voelt ze zich stukken beter. Ze durft zich steeds meer te uiten en ontdekt dat het haar helpt om haar gevoelens om te zetten in liedjes.  

Net als alle andere kinderen groeit Emma op in een wereld waarin de tegenstellingen tussen de verschillende culturen en geloven steeds groter lijken te worden. De berichten op het nieuws voeden angst, intolerantie en onbegrip, die zich tegen ‘buitenlanders’ lijken te richten. Onderbelicht in het dagelijks debat is dat deze kinderen gevangen kunnen zitten tussen twee vuren: thuis, met de eigen cultuur en geloof als veilige haven, en de buitenwereld, die dit allemaal verwerpt of zelfs bevecht.

De documentaire vertelt een moedig verhaal over een gevoelig maar sterk meisje dat zoekt naar haar plek in de wereld van nu. Het is een actueel en tegelijkertijd universeel verhaal over de impact van het woord, vooroordelen, acceptatie, hoop en idealen.

Deze documentaire komt tot stand met steun van Cobo Fonds en Stichting Democratie en Media.

MENSJESRECHTEN

Deze aflevering hoort bij de serie Mensjesrechten van EO/IKONdocs. Hierin tonen we ontwapenende verhalen van kinderen en tieners van over de hele wereld. Wat gebeurt er als geluk in de knel komt? Vanaf 25 februari 2018 zijn er 8 nieuwe afleveringen.