Trailer: Mijn lijf, mijn leven

zo 05 mrt 2017 07:252 min

Artikel 24: 'Elk kind heeft recht op de best mogelijke gezondheid'

Sabina (12) behoort tot de Masai- stam in Kenia, een kleurrijk volk met eeuwenoude tradities. Ze is trots op haar afkomst maar er is één gewoonte waar ze fel op tegen is: het besnijden van meisjes zoals zij.

In veel landen in Afrika is de overgang van meisje naar vrouw heel belangrijk. Dit wordt altijd uitbundig en feestelijk gevierd. Volgens de traditie is het gebruikelijk om de meisjes die vrouw worden, te besnijden. De meeste meisjes zijn dan rond de twaalf jaar.

Sabina besluit dat het tijd is voor verandering. Ze eist van haar eigen ouders dat zij vrouw mag worden zonder besnijdenis. In ‘Mijn lijf, mijn leven’ strijdt Sabina voor haar eigen rechten en die van alle andere meisjes in haar stam. In Sabina’s dorp bestaat sinds kort een alternatief ritueel voor meisjes om vrouw te worden, zonder pijn en gezondheidsrisico’s. Hier bundelt Sabina haar krachten, samen met honderden andere meisjes in de hoop dat er voor haar generatie een nieuwe toekomst is weggelegd.

In aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart, is 'Mijn lijf, mijn leven' op 5 maart om 19.25 uur te zien op NPO3.

Deze film kwam tot stand met steun van Amref Flying Doctors.

Mensjesrechten

Deze aflevering hoort bij de serie Mensjesrechten van de EO/IKONdocs.