Trailer: Jesser en het suikerriet

zo 26 feb 2017 07:252 min

regie: Godelieve Eijsink camera: Pierre Rezus
audio: Jairo González editor: Caitlin Hilscher

Artikel 6: 'Ieder kind heeft het recht om zelf te kiezen wat hij later wil worden'

Jesser woont in Chichigalpa, Nicaragua, in het hart van het gebied waar suikerriet wordt geproduceerd. De wijk waarin hij leeft, bestaat uit armzalige hutjes en huisjes van hout, gebouwd op de stoffige hete grond. Overal om hem heen zie je eindeloze vlakte vol suikerriet. “Kijk, we leven in een gevangenis van suikerriet!” roept Jesser. “En ik ga ontsnappen!” Hij lacht er uitdagend bij, maar ondanks zijn leeftijd heeft hij feilloos door in wat voor uitzichtloze situatie hij en zijn familie zich bevinden.

Jessers vader is heel ziek, hij lijdt aan ernstig nierfalen. Net als heel veel andere  mannen uit het dorp die het suikerriet kappen. Maar ander werk is er niet. Jesser ziet het met lede ogen aan. Hij is doodsbang om zijn vader kwijt te raken. Hij weet dat dat gaat gebeuren als hij weer aan het werk gaat. Maar hij weet ook dat er niets meer te eten zal zijn zodra zijn vader niet meer kan werken. Én dat hij, als oudste zoon,  de volgende is die het zware werk moet gaan doen en ook jong zal overlijden. Jesser wil aan dat lot ontsnappen en verzint alle mogelijke plannen voor zijn toekomst. De vraag is natuurlijk: kan hij daar iets van waar maken?

Jesser en het suikerriet ging in première op IDFA 2016.

Deze film kwam tot stand met steun van Solidaridad.

MENSJESRECHTEN

Deze aflevering hoort bij de serie Mensjesrechten van EO/IKONdocs. Hierin tonen we ontwapenende verhalen van kinderen en tieners van over de hele wereld. Wat gebeurt er als geluk in de knel komt? Vanaf 25 februari 2018 zijn er 8 nieuwe afleveringen.