Trots & treiter

zo 26 mrt 2017 07:2515 min

regie: Mirjam Marks / camera: Martijn van Beenen / audio: Bram Meindersma / editor: Sander Cijsouw / producent: Tangerine Trees

Artikel 2:

'Elk kind heeft recht op bescherming tegen discriminatie'

De strijdvaardige Malinees-Nederlandse Emma probeert zich thuis te voelen in Nederland, maar dat valt niet mee als je tussen twee culturen in zit.

Emma (13) verhuisde drie jaar geleden van Mali naar Nederland. Op de Nederlandse basisschool voelde Emma zich anders; van buiten door haar huidskleur en van binnen door de andere cultuur. Ze wist niet goed hoe ze zich moest gedragen en ze werd gepest vanwege haar huidskleur. Nu zit ze op de middelbare school en daar voelt ze zich stukken beter. Ze durft zich steeds meer te uiten en ontdekt dat het haar helpt om haar gevoelens om te zetten in liedjes.

De documentaire vertelt een moedig verhaal over een gevoelig maar sterk meisje dat zoekt naar haar plek in de wereld van nu. Het is een actueel en tegelijkertijd universeel verhaal over de impact van het woord, vooroordelen, acceptatie, hoop en idealen.

'Trots & treiter' ging in première op het Movies that Matter Filmfestival 2017.

 

MENSJESRECHTEN

Deze aflevering hoort bij de serie Mensjesrechten van EO/IKONdocs. Hierin tonen we ontwapenende verhalen van kinderen en tieners van over de hele wereld. Wat gebeurt er als geluk in de knel komt? Vanaf 25 februari 2018 zijn er 8 nieuwe afleveringen.