SOS Vriendschap

zo 27 dec 2015 12:0117 min

Artikel 39 uit het Kinderrechtenverdrag
Kinderen en jongeren die slachtoffer zijn van een nare gebeurtenis, hebben recht op extra hulp om zich weer veilig te kunnen voelen

'Ze zijn ons niet tot last. Het zijn mensen met een hart en een ziel en allemaal hebben ze een talent.' Dat zegt de twaalfjarige Letizia over de bootvluchtelingen die bijna dagelijks op haar eiland Sicilië aankomen. Daar zitten ook jongeren tussen, die alleen zijn. Letizia vangt hen op, samen met haar ouders. De jongens beschouwen Letizia als een zusje en vertellen haar hun bijzondere verhalen. Wie is bijvoorbeeld Mohammed uit Mali, die zo van roze spulletjes houdt? Letizia roept ons op om vriendschap met hen te sluiten. 

De documentaire SOS Vriendschap is gebaseerd op artikel 39 en gaat over het recht van kinderen om hulp te krijgen als ze slachtoffer zijn van een nare gebeurtenis. De hoofdpersoon laat het 'menselijk' gezicht zien van de grote getale vluchtelingen die arriveren op het Italiaanse eiland Sicilië.

MENSJESRECHTEN

Deze aflevering hoort bij de serie Mensjesrechten van EO/IKONdocs. Hierin tonen we ontwapenende verhalen van kinderen en tieners van over de hele wereld. Wat gebeurt er als geluk in de knel komt? Vanaf 25 februari 2018 zijn er 8 nieuwe afleveringen.