Een Jaar zonder mijn Ouders

zo 22 nov 2015 12:0023 min

Artikel 10 uit het Kinderrechtenverdrag
Ieder kind heeft het recht om herenigd te worden met zijn ouders. Aanvragen hiervoor moet de overheid positief en vlug behandelen

Als Tareq vanwege de oorlog Syrië ontvlucht, moet hij zijn ouders, zusje en broertje achterlaten. Op naar Europa, een onzekere toekomst tegemoet. Wanneer zal hij zijn ouders weer zien? Het wordt een gevaarlijke reis en eenmaal aangekomen in Nederland begint het wachten. Als hij had geweten dat het wel een jaar zou gaan duren, was hij dan ook weggegaan? Had hij eigenlijk een keuze? 'Een jaar zonder mijn ouders' gaat over het recht op gezinshereniging.

Een Jaar zonder mijn Ouders ging in première op IDFA 2015!

Deze documentaire is gebaseerd op artikel 10 en gaat over het recht van kinderen om herenigd te worden met hun ouders. Aanvragen hiervoor moet de overheid positief en vlug behandelen. In Nederland neemt het aantal minderjarige vluchtelingen toe en het gevolg daarvan is dat ze steeds langer moeten wachten op hereniging met hun ouders.

MENSJESRECHTEN

Deze aflevering hoort bij de serie Mensjesrechten van EO/IKONdocs. Hierin tonen we ontwapenende verhalen van kinderen en tieners van over de hele wereld. Wat gebeurt er als geluk in de knel komt? Vanaf 25 februari 2018 zijn er 8 nieuwe afleveringen.